Правителството пусна график и списък на възложителите, които от Нова година вече

...
Правителството пусна график и списък на възложителите, които от Нова година вече
Коментари Харесай

Е-поръчките стават задължителни за министерствата, София и АЕЦ "Козлодуй"

Правителството пусна график и лист на възложителите, които от Нова година към този момент ще би трябвало да употребяват новата електронна платформа за публични поръчки. Проектът на Министерски съвет е оповестен за публично разискване, което ще продължи до 1 декември. 

Графикът е много нечестолюбив, тъй като се планува на първия стадий, т.е. от 1 януари, едвам към 100 от общо 6000 възложители да качват заданията си и да одобряват предложения посредством е-платформата. В листата на " пионерите " са звената на централната власт - министерства, организации, комисии, седем общини, които пускат най-много процедури, начело със София, Пловдив и Варна, и шест държавни предприятия, които обичайно купуват доста артикули и услуги - като ЕСО, АЕЦ " Козлодуй " и Директива за птиците " Железопътна инфраструктура ", ЕСО.

От 1 април и останалите ведомства и предприятия, които работят по Закон за обществените поръчки, ще са длъжни да качват обявите за търговете с документите по тях, да одобряват предложения и да дават отговор на въпроси на претендентите онлайн. Тук влизат БНБ, президентството, обмудсманът, регионални управи, лечебни заведения и така нататък Всички, които желаят да се състезават за реализатори на публични поръчки, също ще би трябвало да се записват и да употребяват е-платформата.

Идеята на двата стадия е, че платформата е напълно нова и първо би трябвало да се тества с по-малък брой консуматори, с цел да се оправят възможните неточности и засечки. Агенцията за публични поръчки дава обещание цялостно подпомагане по нововъведението - чрез обучения, посредством издание на инструкции и наръчници, а също и чрез горещия телефон на своя център за обслужване на клиенти.

 

СЪПРОТИВА

България закъснява трагично с използването на евродирективата от 2014 година, която изисква целият развой на публичните поръчки - от стартирането на обявата, през оценката на офертите, фактурирането на разноските, разплащанията и последващият надзор - да върви по електронен път. Засега у нас електронно ще е единствено възлагането, а за дигитализацията на идващите етапи занапред ще се работи. Смисълът на директивата е да смали хартиената администрация и да ограничи оптимално субективната интервенция на политици и служители, прилагайки аксиомата " Компютърът не взима рушвети ".

 

КОИ СА ЗАДЪЛЖЕНИТЕ ОТ 1 ЯНУАРИ 

Общини: Столична, Пловдив, Варна, Стара Загора, Благоевград, Бургас и Русе

Държавни предприятия: „ Електроенергиен систематичен оператор “, Топлоелектрическа централа „ Марица - изток 2 “, „ Мини Марица - изток “, Национална компания „ Жп инфраструктура “, Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “ и „ АЕЦ Козлодуй “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР